Moet ik overstappen of niet?

zonne-wind-energieEen van de dingen die je kunt doen om goed te zijn voor het milieu is overstappen op groene stroom. Dit is energie die is opgewekt uit duurzame hulpbronnen. In de meeste gevallen gaat het om windenergie of zonne-energie, maar ook stroom gemaakt uit water of biomassa is groen te noemen. Duurzame hulpbronnen gaan veel langer mee dan bijvoorbeeld kolen of gas waar reguliere stroom van afkomstig is. Ook komen er minder giftige gassen bij vrij. Dat maakt groene stroom zo goed voor het milieu.

Waar krijg ik groene stroom?

Groene energie kun je krijgen bij vrijwel alle leveranciers in Nederland. Je herkent het aan de benaming van het pakket dat ze aanbieden. Sommige leveranciers bieden uitsluitend groene energie aan, andere voor een deel. Niet alle groene energie is overigens opgewekt in Nederland zelf. Daar hebben we simpelweg niet genoeg middelen voor. Wel stimuleert onze overheid het opwekken van duurzame energie en wil het 14% duurzame energie in 2020 en vanaf 2050 een volledig duurzame energievoorziening. Dat betekent dat er steeds meer voorzieningen komen om in Nederland groene energie op te wekken, een positieve ontwikkeling voor het milieu.

Overstappen op groene energie

Er zijn veel mensen die jaarlijks overstappen op groene stroom omdat het beter is voor het milieu. Overstappen  is een administratief proces en verloopt eenvoudig. Je komt nooit zonder energie te zitten, dus merk je er in huis niet veel van. Dit zijn de stappen:

  1. Vergelijk groene stroom aanbieders en kies het pakket groene stroom dat bij jouw situatie past. Heb vooraf aan de hand van de laatste jaarrekening helder wat je nu betaalt voor energie, zodat je niet alleen het milieu maar ook je portemonnee spaart.
  2. Meld je vervolgens als klant aan voor het groene stroom pakket naar keuze. Dat doe je online via een aanmeldingsformulier.
  3. Op dat moment regelt de nieuwe leverancier voor jou de overstap met je huidige energieleverancier. Zij regelen onderling dat het oude contract wordt opgezegd, dat meterstanden worden doorgegeven aan elkaar en leggen de datum vast waarop de nieuwe overeenkomst ingaat. Zo zit je nooit zonder stroom en betaal je geen dag teveel. De nieuwe energieleverancier geeft de meterstanden binnen 15 werkdagen door aan de netbeheerder voor de eindafrekening.
  4. Geef zelf de meterstanden aan je oude energieleverancier door. Zo voorkom je onterecht hoge rekeningen.
  5. Binnen enkele dagen ontvang je een bericht van de nieuwe energieleverancier met de bevestiging van het groene stroom pakket en alle informatie over het bedrijf en de service.

groene-lampWil je overstappen, let dan nog scherp op je huidige energiecontract. Heb je nu een overeenkomst voor onbepaalde duur? Dan is overstappen kosteloos. Alleen bij een bepaalde overeenkomst kan het zijn dat je een opzegvergoeding moet betalen omdat je voortijdig opzegt. Dat kun je in je contract of op de website van de leverancier nalezen. Er geldt een maximale hoogte van de boete, afhankelijk van de resterende contractduur. Bij een duur langer dan 2,5 jaar is dat €250,-. De vergoeding wordt altijd door de Nederlandse Mededingingsautoriteit gecontroleerd. Meestal duurt het 30 dagen voordat het contract voor groene energie ingaat. Vanaf dan doe je dus extra goed voor het milieu!

 
 

Meer Berichten in Milieu

 
 

Deel dit