Rekening houden met E-nummers

Er zijn veel negatieve geluiden rondom E-nummers in onze voeding die we in de supermarkt kopen. Maar wat zijn het en waarom moeten we hierop letten wanneer we producten in onze boodschappenwagen doen?

enummers

Goedgekeurde toevoegingen

E-nummers geven stoffen aan die zijn toegevoegd aan onze voeding om bijvoorbeeld de kleur, geur, smaak te “verbeteren”, het product langer houdbaar te maken of de textuur te veranderen. Er zijn vele E-nummer, ze lopen van E100 tot aan E1525. E-nummers zijn additieven in onze voeding waar we ons bewust van moeten zijn. E-nummers zijn op Europees niveau goedgekeurd wanneer ze veilig zijn, dan pas mogen fabrikanten ze gebruiken.

Let op de hoeveelheid

Ondanks dat ze veilig zijn, is het belangrijk om op de hoeveelheid te letten die je binnenkrijgt van bepaalde E-nummers. Zo kan het conserveermiddel Nitriet (E249-E250) in het lichaam worden omgezet in stoffen die een rol spelen bij darmkanker. Ze komen met name in ham, spek en worst voor.

e-nummers2-315

De smaakversterker glutamaat (E620-E625) zit volop in hartige Aziatische snacks. Sommige mensen ervaren na een dergelijke maaltijd tintelingen, een brandend gevoel of hoofdpijn. Mogelijk heeft deze smaakversterker hier invloed op, al is dit nooit wetenschappelijk bewezen.

E-nummers zijn in principe veilig te noemen, mits je ze niet in grote hoeveelheden binnenkrijgt. Een turflijstje bijhouden is misschien wat overdreven, maar rekening houden met E-nummers is dus geen overbodige luxe.

 
 

Meer Berichten in Eten & drinken

 
 

Deel dit