Wanneer is energie groen?

groene-stroom-stekkerGroene energie is afkomstig van duurzame hulpbronnen: wind, zon, water of biomassa. De opwekking van stroom uit deze bronnen vervuilt het milieu minder dan de ‘grijze’ stroom opgewekt met behulp van fossiele brandstoffen. Dat laatste is het verbranden van o.a. kolen of gas en dat zorgt voor een enorme CO2-uitstoot en andere giftige stoffen, slecht voor het milieu. Daarom stappen steeds meer mensen in Nederland over op groene stroom.

Hoe weet je of energie groen is?

Energie is natuurlijk niet qua kleur groen, dus je kunt niet zien (of meten) of je groene stroom ontvangt. Wat bepaalt of iets groene energie is, is de manier waarop deze wordt opgewekt. Daarom krijg je van je energieleverancier een stroometiket. Dat zit bij je jaarrekening en is op te zoeken op de website van de leverancier. Op het stroometiket staat de afkomst vermeld. Energieleveranciers worden aan de hand van de Garantie van Oorsprong gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Waterkrachtcentrale in Noorwegen

Waterkrachtcentrale in Noorwegen

Altijd uit Nederland?

Groene energie is in de meeste gevallen niet opgewekt in Nederland. Dat komt omdat we hier nog niet genoeg windparken, zonnecollectoren en biomassa-installaties hebben. Veel energieleveranciers halen daarom stroom uit Noorwegen. De meeste leveranciers hebben wel minstens één groene stroomproduct uit Nederland. Die producten kun je bekijken via de groene stroomchecker van HIER. Voor welke energieleverancier je ook kiest, met groene energie ben je altijd beter voor het milieu dan met ‘grijze’ stroom.

 
 

Meer Berichten in Milieu

 
 

Deel dit